Orthomoleculaire voeding

Basisprincipe

Het basisprincipe van de orthomoleculaire voeding is: geef iedere cel wat zij nodig heeft, vermijd wat ze beschadigen kan en zij zal zich gedragen waarvoor zij geschapen is, namelijk om te leven!

Fruitmand

Met de orthomoleculaire behandelwijze streef ik ernaar om met een optimale voeding (welvaart)ziekten te voorkomen en/of te genezen. De basis vormt een dagelijkse voeding waarin zoveel mogelijk noodzakelijke en nuttige voedingsstoffen zitten en zo weinig mogelijk onnatuurlijke of schadelijke stoffen.

Voeding alleen is vaak niet voldoende

Helaas is het moeilijk om met onze moderne voeding, de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Door het grote aanbod van voedingsmiddelen, wordt de keuze nog lastiger.
Ook is het zo dat ons voedsel niet altijd wordt geproduceerd met onze gezondheid als hoofddoel. Zaken als gemak, houdbaarheid en commerciële motieven spelen een belangrijke rol.
Denk hierbij aan de volgende zaken:
• Onze huidige voeding bevat te veel ongezonde vetten, geraffineerde suikers, geur-, kleur-, smaak- en conserveermiddelen (vaak aangeduid met E-nummers).
• De opname van voedingsstoffen door ons lichaam wordt beïnvloed door: leeftijd, erfelijke factoren, ziekte, veroudering, werkomstandigheden, stress en medicatie.
• De kwaliteit van onze moderne voeding wordt beïnvloed door onder andere:
  - Verarming van de landbouwgronden.
  - Genetisch manipuleren van gewassen.
  - Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
  - Het eenzijdige, verontreinigde en vaak op snelle productie gerichte voer dat het vee krijgt.
  - Uitstoot van de industrie en verkeer.
  - Bewerking van voedsel zoals bijvoorbeeld raffineren en frituren.

Extra voedingsstoffen

De orthomoleculaire geneeskunde, gaat uit van optimale hoeveelheden van alle voedingsstoffen. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) of Referentie Inname (RI) geeft vaak de minimale hoeveelheid aan om geen gebrekziekten te krijgen. De optimale hoeveelheden liggen vaak boven de ADH of RI.

Capsule Daarom kan het noodzakelijk zijn om, naast voeding, extra voedingsstoffen in te nemen in de vorm van voedingssupplementen. De behoefte hieraan verschilt per persoon.
Voedingssupplementen zijn vaak in de vorm van tabletten of capsules en bevatten een hoog gehalte aan stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine D, B12 en foliumzuur.
Zelfs reguliere geneeskundigen adviseren steeds vaker:
• Tijdens de wintermaanden extra vitamine D te nemen ter voorkoming van o.a. botontkalking en depressies.
• Aan diabeten en mensen met bloedarmoede vitamine B12 te nemen ter voorkoming van neurologische afwijkingen.
• Aan vrouwen die zwanger willen worden extra foliumzuur te nemen om de kans op een kind met een open ruggetje te voorkomen.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen meestal zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen en combinatie met reguliere medicijnen. Zij kunnen elkaars werking soms beïnvloeden. Het is daarom belangrijk, dat een arts, of therapeut op de hoogte is van wat je gebruikt."De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven,
maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg van het menselijk lichaam,
voor voeding
en voor de oorzaak en de preventie van ziekte."

(Thomas Edison 1847-1931)